http://www.grantland.com/blog/the-triangle/post/_/id/71243/with-dwight-howard-in-the-fold-what-is-omer-asiks-future-with-the-rockets adresindeki yazıya bağlı kalarak kendi yorumlarımı da kattığım bir çeviridir.
Dwight Howard'ın bu offseason'da Rockets ile imzalamasından sonra Texas ekibi geçen sezon takasla kadrosuna kattığı James Harden'dan sonra ikinci yıldızını da kadrosuna katmış oldu. Dwight Howard'ın gelişi Houston için oldukça fazla anlam ifade ediyor. Hakeem "the dream" zamanından back to back 2 şampiyonluğa aşina olan bu camiada 7 kez allstar olan bir pivotu kadrolarına katınca da "şampiyonluk" temalı sesler yükselmeye başladı. Tabi bu durumu genel esen olumlu havanın yanı sıra Rockets'ın geçen sezon başarısında büyük pay sahibi olan ilk 5 pivotu Ömer Aşık açısından da değerlendirmek lazım. Bildiğimiz gibi Ömer Aşık offseason'da takım yetkilileri ile görüşse de takasına izin çıkmadı ve kadroda tutulacağı açıklandı. Peki Houston gelecek sezon Ömer Aşık'ı nasıl kullanmayı planlıyor ve ne kadar verim alabilecek..
1. Olasılık Ömer Aşık'ı şutör bir uzunla takas etmek
Howard öncesi Rockets hücumları genellikle yarı sahayı hızlı ve kalabalık geçme, rakip alana hızlı bir şekilde yerleşme ve en uygun pozisyondaki adamı topla vakit kaybetmeksizin buluşturup hücumu tamamlama temeline dayanıyordu. ESPN tarafından derlenen takımların hücum verilerinde Rockets'ın 6. en iyi hücumcu takım olduğu dikkate alındığında bu sistemin oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer Rockets aynı sistemde gemileri yakıp hızlı hücum etmeye devam etmek istiyorlarsa yapmaları gereken ilk şey Ömer Aşık'ı takasta kullanıp yerine Ryan Anderson gibi 3lük tehdidi olan bir uzunu (tecihen PF) kadroya katmak olmalıdır. Böyle bir takasın gerçekleşmesi Houston'u 2010-11 sezonundaki Orlando Magic tarzı bir takımın karışımı yapacaktır. Hatırlayalım o sezon Orlanda 52 galibiyetle normal sezonu kapatmış ve Ryan Anderson dışarıdan attığı yüzdeli 3lüklerle takımın en kilit hücum opsiyonlarından birisi olmuştu.
Ömer Aşık ile %38.4 ile 3lük atan keskin nişancı bir 3lükçü uzun eklemek hücum setleri açısından da Houston'a çok şey katacaktır. Özellikle Jeremy Lin, Chandler Parsons ve James Harden gibi şutör oyuncular aynı zamanda pick and pop oyunları için yeterli alana da sahip olacaklardır. Tabi Howard da 4 dış şutör oyuncuyla oynamanın rahatlığını içerde savunmacısıyla birebir kalarak hissedecektir. Howard-Anderson-Parsons-Harden-Lin (veya Patrick Beverley) ligin en hücum potansiyelli 5lilerinden biri olacaktır.
2. Olasılık Ömer Aşık'ı Dwight Howard'ın yedeği olarak kullanmak
İşin hücum kısmından ve olumlu yanlarından bahsettik. İşin defans kısmına bakıldığında ise olası bir Ryan Anderson (veya muadili) takası sonrası zayıf ön alan savunması nedeniyle bütün oyuncularla Howard tek başına mücadele etmek zorunda kalacaktır. Yine bir istatistik vermek gerekirse bu durum geçen seneki gibi olacakır. Ömer Aşık sahadayken Houston Rockets en iyi savunma yapan takım sıralamasında 10. durumda iken Aşık'ın sahada olmadığı zamanlarda ise kötü defans ancak Cavs ile birlikte 27. sırayı paylaşıyordu. Bu açıdan düşünüldüğünde eğer Rockets teknik ekibi geçen sezon pek katkı vermeyen Donatas Motiejunas veya Terrence Jones'un bu yaz yeterince gelişme kaydederek yeni sezona iyi bir başlangıç yapacaklarına inanıyorlarsa Ömer'i backup uzun olarak kadroda tutmak en mantıklı hamleleri olacaktır. (Chicago Bulls yıllarıda Noah'ın backup'ını yapması gibi)
Dwight Howard ile Ömer Aşık'ı rotasyonda kullanmak (Howard'ın sağlıklı ve oyuna konsantre olduğunu varsayarsak) en azından sahada mutlaka defansif bir pivotun var olması anlamına gelecektir. Böylece Houston Rockets'ın eline Howard'ı korumak için de bir şans geçer. Geçen sezon Indiana da alternatifsiz pivotları Roy Hibbert'in normal sezonda dakikalarını azaltmış ve sakatlık riskini minimuma indirmişti. 82 maçlık NBA periyodu düşünüldüğünde oyuncuların bu yükü kaldırması için ekstra efor sarfetmeleri gerekiyor. Böylece hem Howard'ın dakikaları azaltılarak sakatlık riski azaltılmış olur hem de Ömer Aşık'ın dakikaları artırılarak morali yüksek tutulmuş olur. NBA'de takımlar genellikle bençte oyunu hücum güçleri ile değiştirebilecek oyuncular tutmayı severler. Ömer Aşık'tan bunu beklemek hata olur. Ancak vereceği defansif katkı NBA'de hiçbir takımda olmayan bir durum yaratır.
3. Olasılık Ömer Aşık ve Dwight Howard'ı yanyana oynatmak
Tabi Ömer Aşık her zaman backup uzun olarak Howard'ın arkasında kalacak diye de bir durum yok. İkisi bazı zamanlarda yanyana da oynayabilirler. Rockets normal sezonda ya da playofflarda aşağıda sıralayacağım gibi potaatı ikilileri ile eşleşecek. Bu durumlarda Howard'ın yanında Ömer'in oynaması en mantıklı tercih olarak gözüküyor.
Grizzles: Zach Randolph ve Marc Gasol
Thunder: Kendrick Perkins ve Serge Ibaka
Spurs: Tim Duncan ve Tiago Splitter
Clippers: DeAndre Jordan ve Blake Griffin
Warriors: David Lee ve Andrew Bogut
Portland: LaMarcus Aldridge ve Robin Lopez
T-wolves: Nikola Pekovic (tekrar sözleşme imzaladığını varsayarak) ve Kevin Love
Yukarıdaki listedeki isimlere baktığımızda karşılarında 3. ihtimalde yer alan Ömer ile Dwight'ı yanyana görmek en mantıklı alternatif olarak göze çarpıyor. Tabi burada en önemli artı Ömer Aşık'ın çabuk ayaklara sahip olması. Bu da hücumda yukarıdaki listedeki PF'leri dahil tutabilmesine olanak sağlayacak olmasıdır. Howard - Aşık ikilisi savunmada kesinlikle potaya gitmeye çalışan oyuncuların kabusu olacaktır. Howard - Aşık ikilisinin birlikte oynadığı bir 5 Houston savunmasını rahatlıkla ligin elit savunmalarından birisi haline getirebilir. Defans verimliliği açısından geçen sezon toplamda 16. sırada olan Houston'ın yeni ikiz kulelerle ilk 5 içine girmesi içten bile değil. Parsons ve Beverley gibi iyi dış adam savunmacılarından katkının maksimum olması durumunda ise ligin en iyi savunma takımı olmamaları için hiçbir neden yok.
Zaten Howard - Aşık ikilisinden bahsederken kafamızadaki soru işaretlerinin işin savunma kısmında belirmeyeceği de ortada. Kağıt üstünde düşündüğümüzde iki eski tip şutu olmayan potadan uzaklaştıkça etkinliği azalan pivotun yanyana oynaması Houston'un hızlı ve çabuk hücum setlerini, drive & kick hücumunu aksatacaktır. Ancak kağıt üstündeki bu durumun tezatı da mevcut. Geçen sezon Ömer Aşık toplamda çok da fazla olmayan 228 dakika birlikte sahada kalmışlar. Bu kısa süredeki offence rating'leri ise NBA genelinde 3. sırada yer almalarını sağlayacak 109.0. Elbette bu kısa süre Howard ve Ömer Aşık'ın da müthiş bir uyum içinde olacakları anlamına gelmez. En baştan Smith ve Howard aynı tarz oyuncular değil ve sahada yaptıkları şeyler ve kendilerinden beklenenler çok farklı.
Smith Ömer Aşık ile aynı anda sahadayken pek fazla parlamadı. Genç uzunun hücumda yapması istenen temel şey transition hücumlarda rakip potaya hızlı koşmaktı. Smith hücum setlerinde potaya doğru hızlıca koşmak ve pas alıp bitirmek eğer pası alamamışsa da potaya doğru penetre eden kısa için alan boşaltmakla görevliydi. Howard'dan da temel olarak potaya hızlı koşup bitirici rolde olması bu olmuyorsa da Smith'de olduğu gibi alan boşaltması istenecek tabi bir istisnayla; Howard'dan ayrıca post up oynaması da istenecek. Burada şunu gözardı etmemek lazım. Geçen sene 10larca kez Smith potaya boş koşu yapsa da top eline değmeden defansa dönmek zorunda kaldı. Bu Howard için büyük bir problem olur çünkü mental olarak oyunda kalabilmesi için topun eline sürekli değmesi gerekiyor.
Howard'ın transition hücumlarda potaya koşacak ilk adam olmak konusunda hevesli olması Ömer'in de trail big olarak ikinci uzun olarak potaya gitmesi anlamına geliyor. Tabi bu da Ömer'in oyununa bazı sorumluluk getiriyor. En basiti trail big olarak geldiği bir transition hücumda ya da yarı saha hücumunda guarddan pası alırsa dripling yapmak ve topu kısaya vererek screen koymak zorunda kalacak. Köşede topla buluşacak kısaya pas yerine dripling ile gitmek kısanın da pozisyonunu hazırlayabilmesi açısından çok önemli. Ayrıca pas arası yapılmasının da önüne geçilmiş olacak bu hamle. Bu da aşağıdaki videoda gözükeceği gibi Ömer'in topa sahip olarak ortaya doğru hareket etmesi ve pası verdikten sonra potaya doğru giderek sayı yapmasını sağlayacaktır.
Burada topu elinde tutan kısaya çok iş düşüyor. Eğer toplu oyuncu savunmacısı tarafından ortaya değil de çizgiye doğru yönlendirilirse Ömer Aşık ortada top beklemek zorunda kalacak ve pasın geçmesini hem kısa savunmacının hem de Ömer'i tutan uzun savunmacının baskısı zora sokacaktır. Yukarıdaki videoda ise Ömer'in hücum setinde aktif rol almasını ve önce dışarıda durarak driplingi ile oyuna yön vermesini ve savunmacısından kurtularak sayı yapmasını gösteriyor. Bu çarkların doğru işlediği bir sistem. Tabi bu sistemin olabilmesi için Howard'ın ilk rolü kabul etmesi şart.
Howard'ın favori hücum seti olan post-up'lar da bana göre problem olmayacaktır. NBA'de her takımın belli sırası ve sistemi vardır. Post-up oyununun ise ideal sisteminde yayın gerisinde 3 adet 3 sayı tehlikesi yaratan oyuncunun olması (iki köşede ve tepede) ve ters kısa köşede hücum rebaunduna girmek için bir oyuncunun hazır beklemesi idealdir.
ESPN'e göre Ömer Aşık son 3 sezon hücum rebaundlarında ligi 9. 5. ve 20. sıralarda tamamlamış durumda. Bu da Howard'ın post-up oyununda ters köşedeki rebaundcu olarak daha da iyi bir istatistiğe sahip olabileceği anlamına geliyor.
Bu şekilde bir yerleşim hücumda problem yaratmaz ancak post-up setinin tıkandığı durumlarda içeri drive etmek isteyen kısanın yolu tamamen kapanaır. Jeremy Lin'i düşünelim;
Lin boyalı alana drive ediyor ancak oraya geldiği zaman hiç boşluk yok ve kendisine ya potaya topu dengesiz atmak ya da topu uzuna vermek kalıyor. Ancak pas kanalı kapalı. Başka bir örnek de Harden'ın Nuggets'a karşı oynadığı maçtan zorlama bir 3lük olarak gelsin:
Bu sefer de Harden'ın en önemli özelliklerinden olan potaya saldırma konusunda sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Harden zor bir 3lük denemek zorunda kalıyor. Howard - Aşık ikilisi potaya gitme konusunda Harden'ın yeteneklerini zorlayabilir.
Bunlar Rocket teknik ekibinin kafasını epeyce meşgul edecek olan sorunlar. 90'ların ortalarından beri ilk kez adları şampiyonluk adayları arasında geçerken (bir de T-Mac ve Yao'lu bir furya vardı ama kısa sürdü) Rockets'ın gerçek potansiyelini tamamen kullanmak zorundalar. Ömer geçen sezon çok iyi maçlar çıkardı ve benim fikrim NBA'de ilk 5 başlamayı ve bitirmeyi sonuna kadar hakediyor. Howard'la da yanyana oynayabilir ki bu ikisinin de hem rotasyonda hem de yanyana kullanılacağı 5lerde yapılırsa gayet mümkün. Ancak burada olay Howard'ın uyumunda bitiyor. Howard istekli olduğu sürece bu ikili NBA'de en sert pota altı savunması olur. Sezonun başlaması ile uyum sıkıntısı yaşanacak olsa da sezon ilerledikçe bu aşının tutup tutmayacağını hep beraber görüp değerlendireceğiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder