Pages

Subscribe:

14 Ağustos 2013

Vidmar Türk Statüsünde oynabilir mi ?


yarisaha.com için hazırladığım bir yazının arşiv kaydıdır

Bu sabah Basketfaul de çıkan habere göre Gasper Vidmar'ın takımda kalacağını öğrendik. Gasper Vidmar'ın kalacağını varsayarak takımdaki son durumu ve yabancı sorunlarını incelemeye çalışacağım.


Öncelikle hatırlatma olarak kadro 21 Ağustos sezon açılışında try out'a girecek 11 genç oyuncuyu saymazsak aşağıdaki isimlerden oluşuyor

PG : Bo McCalebb, Barış Ermiş
SG : Ömer Onan, Melih Mahmutoğlu
SF : Linas Kleiza, Bojan Bogdanovic, Emir Preldzic
PF : Nemenja Bjelica, İlkan Karaman, İzzet Türkyılmaz
C  : Luka Zoric, Oğuz Savaş, Gasper Vidmar

Bu 13 kişilik rotasyona ilave olarak eklenmesi kuvvetle muhtemel isimler Can Maxim Mutaf, Berk Uğurlu ve Metecan Birsen olarak göze çarpıyor. Tabi bu konuda kararı ZOC vereceği için önceden net bir tahminde bulunmak zor ancak ben her şeye rağmen Berk Uğurlu'nun A takım kadrosunda kendisine yer bulacağına inanıyorum.

Şu an itibariyle Vidmar'ın vatandaşlığa geçirilip geçirilmediği ile ilgili net bir bilgi yok. Bir hukukçu gözüyle mevzuatı incelediğim zaman ise Türkiye Basketbol Ligi Yönetim Esasları Yönergesinde 25.6 numaralı maddede

2012 2013 sezonu için 31 Ağustos 2012 tarihine kadar “alt yapıdan yetişmiş olma” 
şartı aranmaması için başvuru yapan Türk uyruğuna geçmiş sporcularda, son 3 
sezon (2009-2010, 2010-2011, 2011-2012) liglerimizde oynamış, başvuru tarihinde 
26 yaşından gün almamış ve Türk A Milli Takımında oynama şartlarına haiz olma 
özellikleri aranacaktır.

hükmü bulunmaktadır. Gasper Vidmar burada yazan konulardan Türk A Milli Takımında oynama şartına sahip bir oyuncu değildir. Ülkesi Slovenya Milli Takımında yer aldığı için bu şartın gerçekleşmesi mevcut yasa maddeleri dikkate alındığında imkansız gözüküyor. Biliyorsunuz Emir Preldzic de aynı süreçten geçmesine rağmen Slovenya Milli Takımının da onay vermesi sonucu uzun süren FIBA toplantıları neticesinde A Milli formayı giyme hakkını kazanabilmişti. Vidmar'ın ise devşirilmesine bu açıdan milli takımın hiç ihtiyacı yok. Ayrıca kendisinin de Slovenya Milli Takımını bırakmak isteyeceğini sanmıyorum. Bu nedenlerle Vidmar'ı yabancı statüsünde göreceğiz seneye.

Vidmar'ın kalması ile birlikte kadromuzdaki yabancı sayısı Bo McCalebb - Bojan Bogdanovic - Linas Kleiza - Nemenja Bjelica - Luka Zoric ve Gasper Vidmar şeklinde toplam 6 olacak.

Yine TBF'nin Sözleşmeli Sporcular Lisans Tescil ve Transfer Yönergesinin 23.1. maddesine göre;

23.1.Basketbol Erkekler 1. Liginde yer alacak yabancı uyruklu sporcu sayısı;
a. Basketbol Erkekler 1. Ligi kulüpleri Lig Yönergesine uygun olarak verdikleri taahhütlerine aykırı olmayacak şekilde; aynı 
anda sahaya çıkan kadrolarında bulundurdukları yabancı uyruklu sporcu sayısından 1 fazla kişi ile sözleşme yaparak lisans 
alabilirler. 
Sahaya üç (3) yabancı uyruklu sporcu çıkarıyorsa dört (4), dört (4) yabancı uyruklu sporcu çıkarıyorsa beş (5), beş (5) 
yabancı uyruklu sporcu çıkarıyorsa en az biri Avrupa Kıtası ülke vatandaşı olmak üzere altı (6) sözleşme bulundurabilir. 
b. Lisanslı maksimum (4-5-6) yabancı uyruklu sporcuya sahip olan kulüpler bu sporcularına ilaveten yeni bir yabancı uyruklu 
sporcu lisansı çıkarmak istediklerinde bu sporculardan birinin sözleşmesini feshetmek (Madde 24.1.c hariç) veya geçici 
transfer ile başka bir takıma vermek zorundadırlar. Bu durumdaki sporcuların toplam sayısı bir sezon için ikiyi (2) aşamaz. SSLTTY - 13 - 25.06.2013


Bu maddeye göre de açıkça görüleceği üzere TBL için bir kulüp aynı anda maksimum 6 yabancı ile sözleşme imzalayabiliyor ve bunlardan 5 tanesi maç kadrosu içinde yer alabiliyor. Tabi sadece EL'de oynayacak oyuncular için ek bir sözleşme yapılmasına gerek yok.

Şimdi uzun rotasyonuna dönecek olursa Bjelica ve Kleiza safkan 4 numaralar olmasalar da bu halleri ile bence ikisinin daha daha çok 4 numarada süre almalarını olası görüyorum. Ayrıca şimdi sakat olsa bile yerlilerden İlkan ve yeni transferimiz İzzet de bu rotasyonda süre alabilecek isimler. Ortak özellikleri 4ünün de iyi ya da kötü olsa da dış şut özelliği olması ve hepsinin 5 numarayı kariyerlerinde hiç oynamamış olması. (İlkan'ın Karşıyaka senesinde zorunlu oynadığı birkaç dakikayı saymazsak)

Bu da takımın temel direği pivot rotasyonu açısından hücumda bazı faydalar getiriyor. Öncelikle spacing doğru yapıldığı zaman (ki biliyoruz ZOC bu işin üstadı) pivotların içerde birebir postup oynamaları ve yeteneklerini göstermeleri söz konusu. Bu açıdan geçen sene gösterdiği gelişim düşünüldüğünde Vidmar'ın post oyununun iyiye doğru gittiği Oğuz ve Zoric'in de zaten repertuarlarında postup oyununun olduğunu görürüz.

Hücum açısından bu 3lüde ancak 3üncü tercih olur Vidmar. Bu açık ve net ortada. Ancak işin savunma tarafına baktığımızda Oğuz'un rebaundlardaki yetersizliği Zoric'in de blok tehdidinin olmaması Vidmar'ı değerli kılıyor.

Kadro planlamasında twitterda daha önce hep söylemiştim pota altı sertliği yaratacak savunmada "pis işleri" yapacak bir uzun Fenerbahçe'nin kadrsounda mevcut değil. ZOC her ne kadar görev dağılımı yapmayı sevse de çalıştığı takımların aksine Fenerbahçe'nin yerli oyuncu kadrosu ile yabancı oyuncu kadrosunda kalite olarak fark var. Bu fark da savunmada özellikle geniş uzunların savunmasında sıkıntı yaratabilir. Bu açıdan mevcut iyi alternatiflerin tamamının da tükendiği gözönüne alındığında ortada yapılması gereken en mantıklı hamle yapılmış ve Gasper Vidmar takımda kalmış oluyor. Peki Vidmar kaçıncı yabancı olmalı 6. yabancı olarak ligde lisanslı ama tribünde mi olmalı ya da 7. yabancı olarak sadece EL'de mi süre almalı ? 

Burada bence olması gerekenden çok zorunluluğa bakmak lazım. Fenerbahçe Ülker geçen sene de kötü bir kadro kurmadı ancak iki temel taşın eksikliği nedeniyle yumuşak karın oluştu. Bugün itibariyle de Fenerbahçe'nin topa yön verebilecek asist yapabilecek 3lük atabilecek bir guard eksikliği bariz şekilde var. Bo McCalebb Avrupa'nın birebirde en etkili ismi olsa da set hücumlarında takımı oynatma açısından başarısız bir isim. Bu açıdan bir oyun kurucu transferinin daha gerçekeleşeceğini umuyorum. 

Peki hangisi daha acil bir ihtiyaç ? Savunma sertliği yaratacak bir uzun mu yoksa asist yapabilecek bir oyun kurucu mu ?

Bence bu kadroda ikisi de zorunluluk. Ancak olumsuz düşünelim. Lig EL ve Kupa maçları uzun bir maraton ve oyuncularımızın bir çoğu da Euro2013 sonrası kadroya dahil olacaklar ekstra yük binecek üzerlerine. Bu açılardan düşündüğümüzde ligi 2 pivotla götürmek çok zor. Özellikle Oğuz'un zaman zaman tamamen oyundan kopmaları ve verimsiz olması düşünüldüğünde bu bölgede bir alternatifin daha hazır olması zaruri bir durum. Olası bir Zoric sakatlığında (ki geçen maçta ayak bileği burkuldu MR sonuçları bekleniyor dinlendiriliyor) Oğuz o bölgede tek başına alternatifsiz kalıyor. 6. yabancı hakkının guarddan yana kullanıldığını düşünürsek de Vidmar'ın ligde süre alması bu açıdan imkansız oluyor. Benim kişisel kanaatim guard tercihinin sadece EL için kullanılması lig kadrosunda 6. yabancı olarak Gasper Vidmar'ın yer alması. 

Şimdi bu açıdan baktığımızda da ortada sadece EL'de kullanılabilecek bir guard konusunda soru işaretleri ortaya çıkıyor. Sadece EL için gelecek guard ya çok tecrübesiz bir isim olacak ya da yaşını başını almış veteran kontejyanından gelecek biri.. Bu açıdan ilk akla gelen isim şüphesiz Sarunas Jasikevicius oluyor. Saras geçtiğimiz sezonu Barcelona'da başarılı bir şekilde tamamladı ve orada da F4 oynama başarısını gösterdi. Üstüne üstlük ZOC ile de mazisinin iyi olduğunu hatırlatmak lazım. 

Şu anda ismi geçen diğer isimlerin (dedikodu olarak) Huertel & Westermann kulüpleri ile sözleşmeleri olduğunu ve 1M Euro civarı buyout ödemeden bırakılmayacaklarını söyleyelim. Sadece EL maçlarında oynayacak bir oyuncu için bu koşullarda o kadar bir buyout'un ödeneceğini hadi ödense bile oyuncuların koçları ile görüşüp yeni sezon yapılanması yaptıktan sonra bu kadar az süre için bizi tercih edeceklerini sanmam. 

Şu anda yapabileceğimiz tek bir notka transfer yapmak. Dengeler düşünüldüğünde de mevcut koşullarda en mantıklı isim Saras olarak gözüküyor. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Fenerbahçe Ülker (74) Köşeyazıları (70) nba (66) Fenerbahçe (62) Euroleague (55) TBL (50) Emir Preldzic (23) Anadolu Efes (20) Transfer (19) Bojan Bogdanovic (17) ACB (15) Avrupa (15) EuroBasket2011 (14) James Gist (14) Türkiye (14) Ömer Onan (14) Oğuz Savaş (12) Pınar Karşıyaka (12) Roko Ukic (12) lokavt (12) Diğer (10) Barcelona (9) Beşiktaş (9) CSKA Moskova (9) Türk Telekom (9) Bo McCalebb (8) Caja Laboral (8) Curtis Jerrells (8) Maccabi Tel Aviv (8) Olympiacos (8) Real Madrid (8) Andrei Kirilenko (7) Beşiktaş Milangaz (7) Eurochallenge (7) Gasper Vidmar (7) Hidayet Türkoğlu (7) LA Lakers (7) Mike Batiste (7) Montepaschi Siena (7) Panathinaikos (7) Euro 2011 (6) Fransa (6) Galatasaray Medical Park (6) Mirsad Türkcan (6) Neven Spahija (6) Romain Sato (6) Unicaja Malaga (6) Union Olimpija (6) Bennet Cantu (5) Can Maxim Mutaf (5) David Andersen (5) Engin Atsür (5) Ersan İlyasova (5) Gianluca Basile (5) Kaya Peker (5) Luka Zoric (5) Marcelinho Huertas (5) Mersin BŞB (5) New York Knicks (5) Shaquille O'neal (5) Sırbistan (5) TNT (5) Almanya (4) Antalya Büyükşehir Belediye (4) Bilbao Basket (4) Derron Williams (4) Dwight Howard (4) Jordan Farmar (4) Kevin Durant (4) Litvanya (4) Mehmet Okur (4) New Jersey Nets (4) Oklahoma City Thunder (4) Olin Edirne (4) Shaq (4) Shaqtin' A Fool (4) TOFAŞ (4) Thabo Sefolosha (4) Valencia (4) Vassilis Spanoulis (4) Yunanistan (4) Zalgiris Kaunas (4) İlkan Karaman (4) İspanya (4) A Milli Basketbol Takımı (3) A1 (3) Aliağa Petkim (3) Bandırma Banvit (3) Barış Ermiş (3) Belgacom Spirou (3) CBA (3) CP3 (3) D'or Fischer (3) Erdemir (3) Furkan Aldemir (3) Jeremy Pargo (3) KK Zagreb (3) Kobe Bryant (3) Maccabi Haifa (3) Marc Gasol (3) Miami Heat (3) Milos Teodosic (3) Minnesota Timberwolves (3) Mirza Teletovic (3) Nemenja Bjelica (3) New Orleans Hornets (3) Orhun Ene (3) Orlando Magic (3) Portland Trail Blazers (3) San Antonio Spurs (3) Serie A (3) Spor Toto World Cup 10 (3) TB2L (3) Tiago Splitter (3) Unics Kazan (3) Vlado Ilievski (3) 2013/14 (2) Alexey Shved (2) Allstar (2) Andrew Bynum (2) Antbirlik Antalya (2) BC Khimki (2) Berkay Candan (2) Birkan Batuk (2) Bornova Belediye (2) Brose Baskets (2) Chicago Bulls (2) Chris Paul (2) Dallas Mavericks (2) Damir Mulaomerovic (2) Dimitrios Diamantidis (2) Dirk Nowitzki (2) EA Milano (2) Elias Zouros (2) Emir Predzic (2) Enes Kanter (2) Erman Kunter (2) Etha Engomi (2) EuroBasket2013 (2) FIBA (2) Galatasaray (2) Georgios Printezis (2) Gerald Fitch Joel Freeland (2) Hacettepe Üniversitesi (2) Hakan Demir (2) Hakan Demirel (2) Henry Domercant (2) Houston Rockets (2) Hırvatistan (2) Ioannis Bourousis (2) Jaycee Carrol (2) Jovo Stanojevic (2) Kenan Sipahi (2) Kyle Hines (2) Lietuvos Rytas (2) Linas Kleiza (2) Manu Ginobili (2) Marcelus Kemp (2) Marcus Slaughter (2) Mire Chatman (2) Mustafa Abi (2) Nenad Krstic (2) Nicolas Batum (2) Omri Casspi (2) Partizan (2) Pau Gasol (2) Phoenix Suns (2) Rudy Fernandez (2) Rusya (2) SLUC Nancy (2) Sacremento Kings (2) Salary Cap (2) Sean May (2) Semih Erden (2) Serge Ibaka (2) Sinan Güler (2) Slovenya (2) Sofocles Schortsianitis (2) Soft Cap (2) Sonny Weems (2) TED Ankara Kolejliler (2) Terrence Kinsey (2) Theodoros Papaloukas (2) Trabzonspor (2) Tracy McGrady (2) Ufuk Sarıca (2) Utah Jazz (2) Web Sitesi (2) Zeljko Obradovic (2) Zoran Erceg (2) agent (2) arenas (2) efes (2) gilbert (2) kevin (2) pilsen (2) trade (2) ukrayna (2) washington (2) wizards (2) zero (2) Ömer Aşık (2) İsrail Ligi (2) 1988 Olimpiyat Oyunları (1) 2002 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası (1) 2011 NBA Draft (1) 2012/13 (1) AC Green (1) AJ Milano (1) Aaron Jackson (1) Adecco Kupası (1) Adriyatik Ligi (1) Agent 0 (1) Al Collins (1) Aleks Maric (1) Aleksei Vzdyhalkin (1) Alex Raskovic (1) Ali Karadeniz (1) Altın Madalya (1) Andre Smith (1) Angelico Biella (1) Anthony Tucker (1) Antonis Fotsis (1) Antwain Barbour (1) Aris (1) Arjantin (1) Arturo Ortega (1) Arvydas Sabonis (1) Asseco Prokom (1) Audi (1) Avellino (1) Aydın Örs (1) BC Nizhny Novgorod (1) Bandırma Kırmızı (1) Banvit (1) Baron Davis (1) Barış Özcan (1) Basketball Fight (1) Basketbol (1) Baskonia (1) Bekir Yarangüme (1) Ben Gordon (1) Benetton Treviso (1) Big Sofo (1) Birsel Vardarlı (1) Blake Griffin (1) Boniface Ndong (1) Bosna Hersek (1) Bostjan Nachbar (1) Boston Celtics (1) Bradley Buckman (1) Brandon Bowdry (1) Brandon Jennings (1) Brandon Knight (1) Brian Boddicker (1) Brian Scalabrine (1) Brooklyn Nets (1) Bruesa (1) Byron Scott (1) CB Valladolid (1) CJ Miles (1) CS Bologna (1) Caleb Green (1) Call of Duty (1) Can Altıntığ (1) Caner Ercan (1) Carlos Arroyo (1) Carlos Delfino (1) Carmelo Anthony (1) Celebrate Basketball (1) Charles Smith (1) Cherkasy Monkeys (1) Cheshire Jets (1) Chris Dogles-Roberts (1) Chris Wright (1) Chuck Eidson (1) Cibona Zagreb (1) Collective Bargaining Agreement (1) Corey Maggete (1) Damir Mrsic (1) Danilo Gallinari (1) Darius Lavrinovic (1) Darius Washington (1) Darko Milicic (1) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (1) Derrick Williams (1) Doğuş Balbay (1) Drazen Delipagic (1) Dripling (1) Dusko Savanovic (1) Dwyane Wade (1) Edwin (1) Efes Pilsen (1) Efthymios Rentzias (1) Ender Arslan (1) Erazem Lorbek (1) Erbil Eroğlu (1) Ergin Ataman (1) Erhan Yetim (1) Esteban Batista (1) FIBA Kadınlar Euroleague (1) Fanatik Basket (1) Film Tavsiye (1) Florentino Perez (1) Forest Whitaker (1) Forma Numaraları (1) Fuenlabrada (1) Gilbert Arenas (1) Goran Dragic (1) Grant Hill (1) Göksenin Köksal (1) Görkem Sönmez (1) Hapoel Migdal Jerusalem (1) Hazırlık Maçı (1) Hurricane Season (1) Hürriyet (1) Igor Rakocevic (1) Jacob Pullen (1) James Worthy (1) Jan Vesely (1) Jason Richardson (1) Jason Thompson (1) Joakhim Noah (1) Joey Dorsey (1) Jonas Valanciunas (1) Jonas Valenciunas (1) Josip Sesar (1) Kaan Üner (1) Kalin Lucas (1) Karadağ (1) Kareem Abdul Jabbar (1) Kaspars Kambala (1) Kasırga Sezonu (1) Kenneth Faried (1) Kepez Belediye (1) Kevin Seraphin (1) Kinder Bologno (1) Kirk Penney (1) Kostas Sloukas (1) Ksistof Lavrinovic (1) Kyrie Irving (1) Köşe (1) La Palma (1) Lamar Odom (1) Lamont Barnes (1) Larry Ayuso (1) Lazaros Papadopoulos (1) Lebron James (1) Leon Radosevic (1) Lisanslar (1) Louis Amundson (1) Lucas Gordon (1) Lucentum Alicante (1) Luol Deng (1) Lynn Greer (1) Magic Johnson (1) Makedonya (1) Malik Hairston (1) Mantas (1) Mapooro Cantu (1) Marcin Gortat (1) Marco Belinelli (1) Marcus Brown (1) Marcus Camby (1) Marijonas (1) Marijonas Petravicius (1) Mario Kasun (1) Marko Banic (1) Marko Keselj (1) Marko Popovic (1) Marko Tomas (1) Marreese Speights (1) Martynas Andriuskevicius (1) Martynas Gecevicius (1) Matt Howard (1) Matt Nielsen (1) Mehmet Arslan (1) Memphis Grizzlies (1) Mia (1) Michael Ignerski (1) Mike Miller (1) Milan Macvan (1) Milwaukee Bucks (1) Mirza Begic (1) Modern Warfare 3 (1) Multimedya (1) NBA 2K12 (1) NBA 2K13 (1) NBA2K14 (1) NCAA (1) Nate Robinson (1) Nathan Jawai (1) Nevriye Yılmaz (1) Nick Calathes (1) Nihat İziç (1) Nikola Pekovic (1) Ntv (1) Ntvspor (1) Oktay Mahmudi (1) Oktay Mahmuti (1) Omar Cook (1) Oyak Renault (1) PAOK (1) Pablo Prigioni (1) Pat Riley (1) Patrick Beverly (1) Patrick Mills (1) Pau Ribas (1) Paul Davis (1) Penny Taylor (1) Pepsi Caserta (1) Pero Antic (1) Pertev Öngüner (1) Phil Jackson (1) Philedelphia 76ers (1) Playoff (1) Polonya (1) Pops Mensah-Bonsu (1) Porto Riko (1) Radford Highlanders (1) Rajan Rondo (1) Ratko Varda (1) Ray Wesson (1) Reha Öz (1) Resmi şarkı (1) Ricky Rubio (1) Rimantas Kaukenas (1) Robert Javtokas (1) Roger Grimau (1) Ron Artest (1) Ronny Turiaf (1) Rucker Park (1) Russell Westbrook (1) STB Le Havre (1) Saras (1) Sasha Vujacic (1) Schaffartzik (1) Selçuk Üniversitesi (1) Serbest atış (1) Sergei Ibaka (1) Sergio Llull (1) Shane Battier (1) Shaqpedia (1) Shaun Stonerook (1) Simone Pianigiani (1) Stan Van Gundy (1) Stanco Barac (1) Streetball (1) TKBL (1) TOP 10 (1) Tarbes (1) Tau Ceramica (1) Taysaun Prince (1) Tenerife (1) Tidor Pleiss (1) Tony Parker (1) Toplu İş Sözleşmesi (1) Tornike Shengelia (1) Trailer (1) Ty Lawson (1) Tyler Smith (1) Tyus Edney (1) U19 (1) USSR (1) Ulker Sports Arena (1) Uruguay (1) Usain Bolt (1) VTB (1) Valentin Pastal (1) Vanoli Cremona (1) Vergi oranları (1) Victor Claver (1) Video (1) Virtus Bologna (1) Vlademir Stimac (1) Vladimir Romanov (1) Vladimir Veremeenko (1) Vladimiros Jankovic (1) Von Wafer (1) Washington Wizards (1) Will Solomon (1) Xavier Henry (1) YİĞİTER ULUĞ (1) ZZ Leiden (1) asist (1) ban (1) basketball (1) bobcats (1) bostjan (1) budivelnyk (1) bulls (1) ceza (1) charles (1) charlotte (1) chicago (1) childress (1) crittenton (1) dallas (1) david (1) dudley (1) dwight (1) el-amin (1) espn (1) gerald (1) hinrich (1) howard (1) howarrd (1) jameer (1) javaris (1) josh (1) khalid (1) kings (1) kirk (1) magic (1) martin (1) match (1) mavericks (1) mavs (1) mohammed (1) nachbar (1) nakavt (1) nazr (1) nelson (1) noah (1) olympiakos (1) orlando (1) over (1) pana (1) pick and roll (1) preston (1) ramunas (1) sacremento (1) seraphin (1) shumpert (1) silah (1) siskauskas (1) smith (1) stern (1) suspencion (1) telekom (1) time (1) turk (1) uzatma (1) wallace (1) Çetin Yılmaz (1) Ülker Sports Arena (1) İngiltere (1) İsrail (1) İtalya (1) İzmir (1) İçerik (1)