El Mundo Deportivo gazetesi Avrupa'da değişen vergi oranları için güzel bir araştırma yapmış. Transfer piyasasının hareketlendiği bu günlerde çevirmek faydalı olacaktır.
Vergisel anlamda Rusya ve Türkiye diğer ülkelere göre ciddi avantajlı durumda yer alıyorlar. Gazetedeki sırayla gidelim
İSPANYA
Bölgelere göre farklı vergilendirme söz konusu. Bu nedenle 4 farklı bölgeden 4 takım çok değişik oranlarda vergi ödemekte. Barcelona oyuncuları kazançlarının %56'sını vergi olarak öderken Unicaja Malaga oyuncuları %55, Real Madrid oyuncuları %51.9 oranında vergi ödüyor. İspanya'da vergisel anlamda uygun olan yer Bask bölgesi. Bask takımı olan Caja Laboral bu açıdan avantajlı. Vitoria bölgesinde (Baskonia) vergi oranı %45 iken yıllık 235.000 Euro üzerinde kazancı olanlar bunun sadece yarısını yani %22.5'i ödüyor.
FRANSA
Vergilendirme dilimi söz konusu. Yıllık kazanç 500.00 Euro üzerindeyse vergi oranı %49 ancak Fransa liginde o ücreti alan hiçbir oyuncu yok ! Oyuncuların büyük çoğunluğu 70.00 - 150.000 Euro arası sözleşmelere imza atıyor ve vergilendirme oranları %41. Ara dilimler ise %45 veya %48 olarak kazanca göre değişiyor. Kulüpler sıkı denetim altında bu konuda ve vergilendirmeye uyuluyor.
İTALYA
İtalya'da vergi oranı %43 iken 300.000 Euro'ya kadar olan yıllık kazançlara ek olarak bir %3 daha getirildi. Buna dayanışma vergisi deniyor. İtalya'da gerek kulüpler gerekse de oyuncualr vergi ödememek için uğraş verdiklerinden vergi denetçileri bu konuda sıkı çalışmalar yürütmeye başlamış.
YUNANİSTAN
Büyük krize kadar vergi oranları %22'ye sabitlenmişti. Ancak krizden sonra işler değişti. 100.000 Euro altındaki maaşlar için %25 vergi ödeniyor ve kademeli olarak bu oran maaşlar arttıkça %40'a kadar çıkabiliyor. Bu nedenle bir çok takım ve oyuncu büyük sözleşmeler konusunda yanıltıcı beyanlarda bulunuyor.
TÜRKİYE
Vergilendirme oranları ülkemizde %15-35 arasında belirtilmiş ancak sporculara özel hükümler var. Üst lig oyuncuları %15 alt lig oyuncuları %10 ve en alt lig oyuncuları sadece %10 vergi ödüyor. Kamuoyuna çok yansıdığı üzere hükümet bu konuda vergi oranlarını artıracak yeni bir düzenleme hazırlığında.
RUSYA
Vatandaş - yabancı ayrımı var. Rus vatandaşları %13 yabancı oyuncular ise %30 vergi ödüyor. Ancak yabancı oyuncu ülkede 6 aydan fazla kaldıysa hükümet %17 farkı iade ediyor ve onlar da %13 ödemiş oluyor.
SIRBİSTAN
Sporculara ve sanatçılara özel bir uygulama söz konusu. İki meslek grubunun da toplam vergi oranı %10.8. Yabancı ülke vatandaşı ya da Sırp vatandaşı ayrımı yok.
ALMANYA
Almanya'da oyunculara tahakkuk edilecek vergiler kulüpler tarafından ödeniyor. Böylelikle oyuncunun vergisel sorumluluğunun denetimi de kulübe geçmiş oluyor. Oranlar kazanca göre %42 -45 oranında değişiyor. Kulüplerin ayrıca oyuncular için sağlık sigortası yaptırması zorunluluğu var.
İSRAİL
İsrail ve ABD'nin özel bir vergi anlaşması var. Günlük kazancı 400 Dolara kadar olan ABD vatandaşları vergi ödemiyor. Bu da 9 aylık basketbol sezonunda toplam 108.000 dolar yapıyor. 108.000 Doların üzerinde kazanan ABD vatandaşları ise %25 oranında vergilendiriliyor. AB üyesi ülkelerin oyuncuları ise %35 oranında vergi ödüyor. Ülkede bu nedenle Maccabi Tel Aviv dışında AB üyesi ülke vatandaşı oyuncu sayı sadece 1. Yerel oyuncular ise %45 vergi öderken aynı zamanda kendi sağlık sigortalarını yatırma gibi ek külfetlere sahipler.
HIRVATİSTAN
Vergi oranı sabit ancak emeklilik fonu ve %6 'lık sağlık sigortası bedelleri de var. Aynı zamanda %25'lik KDV de söz konusu. 100.000 Euro kazanmak isteyen bir oyuncu 157.000 Euro'luk sözleşme imzalamak zorunda.
Ziyech, yine kafa karıştırdığı bir dönem yaşatıyor
20 saat önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder