Almanya 2. tur gruplarında ilk maçında İspanya'ya mağlup olarak çeyrek final şansını mucizelere bırakmış gibi duruyor. Almanya galibiyetlerini ise Letonya, İsrail ve İtalya'ya karşı aldı.
Almanya ile milli takımımız Eurobasket 2011 öncesinde 2 hazırlık maçında karşıya gelmiş olsa da iki maçta da Almanya takımımızı mağlup etmeyi başarmıştı. Almanya'nın en önemli silahı Dirk Nowitzki. Bu sene NBA'den transfer ettikleri Chris Kaman da pota altında Nowitzki'ye büyük katkı sağlıyor. Bir diğer önemli oyuncuları ise kısa forvet pozisyonunda oynayan Benzing.
Şimdi geride kalan 6şar maçı ele alarak istatistiklere bakalım. Önce takım istatistikleri:
Takım istatistik karşılaştırmasında bizim hücum reboundları ve 2 sayılık atışlardaki üstünlüğümüz göze çarpıyor. Almanya'nın ise 3 sayılık yüzdesi bizden daha iyi.
Maç başına atılan sayılar birbirine yakın olsa da savunma anlamında Türkiye'nin yediği sayı Almanya'ya göre yaklaşık 6 sayı daha az. Türkiye maç başına ortalama 66.8 sayı yerken Almanya 72.3 sayı yiyor. Üstelik bu savunmanın kritik maçları (Sırbistan, Fransa ve İspanya) maçlarını kaybettirdiği düşünüldüğünde Alman savunmasını vasatın altında görüyorum.
Nowitzki ve Kaman'ı biraz NBA izlemiş herkes yakından tanır. Özellikle de Nowitzki harika bireysel kariyerini bu sezon ilk defa bir kupa kazanarak (NBA Şampiyonluğu) da taçlandırmış oldu. Bu oyuncuların yapabildikleri ortada Nowitzki yine ne kadar savunursak savunalım çok top kullanacak ne kadar kaçırsa da 20 sayı civarı atacak Kaman da ne kadar pota altında zorlansa da double double yapacaktır. Ancak kritik noktalar da var bu ikili bunları yapacak olsa da top kaybına çok müsait oyuncular özellikle Almanya'nın bu hücum sisteminde bu top kayıplarını göz ardı edemeyiz.
Sistemsel olarak göze çarpan iki oyuncuları var bana göre, bunlar Robin Benzing ve Heiko Schaffartzik. Özellikle Schaffartzik son İspanya maçında yaptığı kritik hatalarla maçı resmen veren isim oldu. Baskı altında özellikle yıldırıcı savunma ile yorulmuşsa çok fazla tercih hatası yapan bir oyuncu. Top kayıpları aşırı olmayabilir (Maç Başı 1.3) ancak tercih hataları oldukça fazla. Örneğin Eurobaskette geride kalan 6 maçta 33 üçlük denerken sadece 20 iki sayılık atış denemiş. Genellikle her Avrupalı guard gibi tepe hücumlarını oynamayı sevdiğini düşünürsek bu şu sonuca çıkıyor. Schaffartzik tepeden içeri drive edebildiği her pozisyonda driplingini yapıp rakip defansın dengesini bozmuş ve genelde asist yapmış. Ancak ilk pozisyonda driplingi kesilirse de B planı olarak zorlama şutlar denemek zorunda kalmış. Bu açıdan tercih hatası yapmaya ve bizim istediğimiz hücumu oynatmaya oldukça müsait bir oyuncu.
Savunma sistemlerinde ise en dikkat edilmesi gereken oyuncu Robin Benzing. Benzing 2.09'luk genç bir SF ve bizim hücumlarımızın başlangıç noktasında bulunan kritik oyuncularla eşleşecek genelde yani Hidayet ve Emir'e karşı oynayacak. Uzun boyu ve uzun kolları savunmada bize oldukça zorluk çıkartacak özellikle de 3 numaradan oynadığımız pick and roll hücumlarında kolayca switch yaparak uzun adamı rahatlıkla tutabilecek olması bizim için sıkıntı. Ne var ki henüz tecrübesi çok fazla yok. Hareketli hücumculara karşı kolaylıkla faul problemine girebiliyor o nedenle maç başında Hido'dan oynamak oldukça mantıklı gözüküyor.
Şimdi Nowitzki ve Kaman'ı savunma konusuna gelelim. Almanya'nın en kritik ikilisi zira Almanya'nın şimdiye kullandığı 341 şutun 159'unda bu ikilinin imzası var. Kaman orta mesafeden fena bir şutör değil o nedenle onu Ömer Aşık'la pota altında güreştirmektense Nowitzki'nin Ersan'a olan fizik avantajını kullanıp Dirk'i pota altında buluşturup Ömer'i potadan uzaklaştırmak isteyeceklerdir. Bunun için kullandıkları en belirgin oyun Kaman'ı alçak postta bekletim tepe hücumunda Nowitzki'yi sol dipten koşturup sağ çaprazda topla buluşturmak. Burada Kaman da Nowitzki'yi kovalayan rakip oyuncuya screen koyuyor ve Nowitzki'nin topla buluşmasını kolaylaştırıyor. İşte Almanya'nın en kritik hücum seti bu. Önlemi buna göre almak zorundayız çünkü Dirk o noktada her topla buluşmasında ya şutu sokuyor ya da savunmacı çok yaklaşmışsa potaya kadar itip kolay sayı kovalıyor. Burada iki uzunun yardımlaşmasından ziyade kısa oyuncu ile bu sette Nowitzki'ye baskı yapıp topu potadan uzak almasını sağlayabiliriz. Böylece Ersan'ın etkili savunması karşısında Dirk topla her oynadığında ekstra efor sarfetmek zorunda kalır ve istediğimiz tarzda dripling üzerinden düşük yüzdeli şuta zorlanır. İspanya geçtiğimiz maçta bunu çok iyi uyguladı maç başa baş giderken Pau Gasol Nowitzki'ye o pozisyonlarda top aldırmadı ve son 5 dakika Nowitzki sadece 1 atış kullanabildi ! Bunun yerine Schaffartzik zorlama 3lüklerle Nowitzki ve Kaman kadar top kullandı ve İspanya kazanmasını bildi.
Madde madde kritik noktaları belirtmek gerekirse;
1- Schaffartzik'in driplingini kesip potaya gitmesini önlemek
2- Nowitzki'nin sağ çaprazda top almasını engellemek
3- Hücum reboundlarını kovalayıp (kısaları yardım etmiyor) uzunlarını faul problemine sokmak
4- Kaman'ı birebirde potadan uzak topla buluşturup baskıyla top kaybı yapmasını sağlamak
5- Schaffartzik'in yanlış seçimleri
6- Bençi devreye sokmamak
Bunlar açıkçası hep Schaffartzik'ten başlayıp ardı ardına gelecek durumlar. Hücumda maalesef yeterince yaratıcı değiliz ancak Almanya da bizim gibi set hücumunu seven bir takım yarı saha basketbolunda savunmamızı yapsak bence yeterli olur onların daha az atmasını sağlayarak maçı kazanabiliriz. Fransa ve Sırbistan maçlarına göre daha kolay bir maç olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder