Pages

Subscribe:

30 Aralık 2011

Fenerbahçe Ülker 80 - Galatasaray MP 79 Engin'in hırsı maçı getirdi

Maça Fenerbahçe Roko Ukic'in şanssız sakatlık sonucu bir gün önde sağ el orta parmağını idmanın bitimine yakın Oğuz Savaş'la çarpışarak kırması nedeniyle Curtis Jerrells'ın oyun kuruculuğunda Ömer Onan, Bojan Bogdanovic, James Gist ve Kaya Peker 5'i ile başladı.

Buna karşılık Galatasaray'da iki genç isim Göksenin ve Furkan ilk 5'te yer bulurken Lucas, Shipp ve Songaila da oyuna başlayan diğer oyuncular oldu.

Maça Galatasaray daha çok istediklerini yaparak başladı Göksenin, Lucas ve Shipp topa baskı yaparken Oktay Hoca'nın kafasında şüphesiz Fenerbahçe'nin oyun planını bozmak ve Ukic'le Emir'in olmadığı bir günde Fenerbahçe'yi zayıf rotasyonu olan PG rotasyonundan çökertmek vardı. Açıkçası mantıklı bir hamle düşündü koç ve bence başarılı da oldu. Ancak ilk periyotta yapılan 5 basit top kaybı ve bunların 4'ünün direk ya da pozisyon devamı kolay sayıyla sonuçlanması nedeniyle iki takımın skoru yakın seyretti ilk periyotta. Jerrells'ın kolay demoralize olabildiğini, oyuna geç ısındığını da ufak bir not olarak araya sıkıştıralım. Çok iyi harika oynadı dediğimiz maçlarda bile Jerrells maça ilk girdiğinde 2-3 pozisyonda saçmalayıveriyor. Bu periyotta Fenerbahçe içeriden üstünlük kurdu reboundları iyi çekti Kaya da bu vesileyle skorer oynadı ancak 3 sayılık atışlar girmedikçe Galatasaray ikili oyunlardan sürekli ekmek çıkarttı ve öne geçti.

İkinci periyotta da benzer bir manzara vardı tek fark Fenerbahçe'nin periyot içinde çok daha fazla iniş çıkış göstermesi oldu. Bojan tüm maç boyunca hiç bir varlık gösteremedi. Vidmar oyuna hiç dahil olmadı. Sakatlıktan dönen ve nihayet bençteki yerini alan Mirsad oyuna hazır olmadığından bahisle girmedi. Ukic'in sakat Emir'inse cezalı olması Fenerbahçe rotasyonunu oldukça dar tuttu. Takımda saf 3 numaralar olan Tomas ve Bogdanovic de hem savunma hem de hücumda hatalar yapınca oyunun kontrolü Galatasaray'a geçti ve 3. periyodun başı ve maçın son 5 dakikası hariç olmak üzere geri kalan süreçlerde bariz bir Galatasaray üstünlüğü vardı.

Hakemlere gelecek olursak bir kaç pozisyonda ciddi hatalar yaptılar. Örneğin hem James Gist'in top çalarak ilk periyotta yaptığı smaç hem de son periyotta skoru 80-76'ya getiren Curtis Jerrells'ın smaçları bariz hatalı yürümelerdi. Hadi pozisyonda çok oyuncu olur anlarım ama bomboş turnikeye giden adamın hatasını görmemek de enteresan. Benzer bir hata da Fenerbahçe aleyhine yaşandı. Önce Songaila hemen akabinde ise pası alan Lucas hatalı yürüme yaptılar top Lakovic'e geldi ve 3 sayılık atış 3. periyodun sonunda farkı 9 sayıya çıkardı. Zaten bu basketten sonra da sahaya yabancı madde yağdı küfürler arttı ve 10 dakika ara verildi mücadeleye.

Son periyot maçın kritik periyotu oldu. Burada enteresan bir durum var. Spahija rotasyonu çok ama çok güzel ayarladı. Bojan 2. yarıda şans bulamadı mesela ancak yorulan oyuncuları az da olsa kenara alarak dinlendirdi. İşin ilginci uzun pozisyonunda Vidmar ve Mirsad'ı kenarda tutarak sadece Kaya Oğuz ve James Gist ile bu pozisyonda mücadele etti Fenerbahçe ve maç genelinde Galatasaray uzunlarına karşı üstünlük sağladı. Buna karşılık OKtay hocanın da Shumpert, Songaila, Furkan ve Andric 4 lüsüyle mücadele ettiğini belirtelim. Cevher ve Sertaç şans bulamayan oyuncular oldu orada da. Maçın Galatasaray adına en önemli oyuncusu Lucas oldu. Ancak rotasyonda Mahmuti'nin süreleri doğru ayaralayamaması Lucas'ın maç sonunda diri kalmasını engelledi. Zaten dinlenik bir Lucas son topu daha yüzdeli atmayı başarabilirdi.

Maçın son 5 dakikasında Galatasaray maçı aldık havasına girdi. Burada sıkıntıları Tutku'nun top elinde süreyi eritmesi ve 24 saniye süresini etkili kullanma maksadıyla seti yavaşlatması oldu. Tutku ikili oyunları potaya çok uzak oynadı ve Fenerbahçe adam değişerek, Lakovic'e de istediği topları aldırmayarak etkili savunma yaptı. Fenerbahçe de 64-70'ken uzun süre skor bulamadı o noktada devreye giren Marko Tomas üstüste 2 üçlükle takıma hayat verdi. Ancak aslan payı yüreğini ortaya koyan Engin Atsür'e verilmeli. Zira 4 faullü olmasına rağmen hem savunmada hem hücumda gösterdiği performans harikaydı.

Maç sonu demeçlerinde Spahija'ya katılıyorum. Galatasaray daha iyi oynadı bugün acnak Fenerbahçe'nin hırsı maça yapışmasına sebep oluyor. Ömer Onan ve Mirsad'ı zaten bu konuda x-faktör olarak biliyorduk ancak bugün diğer Türk oyuncular Engin başta Oğuz ve Kaya da takımı çok ateşlediler. Kaya muhteşem mücadele sergiledi. Maçı da kazandıran bu Türk oyuncular oldu. Asistlerde halen daha sıkıntı var 9 asiste karşı rakibin 20 asisti var ancak alan paylaşımı Fenerbahçe'de asistlerin önüne geçmiş durumda doğru perdelemeler ve doğru yerde atılan turnikeler de asist değerinde hücuma etki ediyor.

23 Aralık 2011

NBA Soru Cevap -4- Collective Bargaining Agreement nedir ?

Collective Bargaining Agreement Türkçe'de Toplu İş Sözleşmesi olarak karşılığını bulur.İngilizce CBA Türkçe olarak da TİS şeklinde kısaltılabilmektedir. Ligin oyuncularla yaptığı kuralları belirlemeye yarayan anlaşmaya denir.

Basit bir değerlendirmeyle Collective Bargaining Agreement ile takas koşulları, salary cap miktarı oyuncu maaşları, NBA draftı gibi 100 lerce bilgi yer alır bu sözleşmede.

Euroleague 10. Hafta TOP 10

Mehmet Okur New Jersey Nets'de

Bu sabaha karşı gerçekleştirilen takasta Nets milli basketbolcumuz Mehmet Okur'u 2. tur draft karşılığı kadrosuna kattı. Bu takasın özeti Jazz pota altının şişmesi ve Memo'nun kontratından kurtulmak istemeleri Nets'in de Brook Lopez'in ayağındaki stres kırığı sonrası ameliyat olacak olmasından dolayı o bölgeye takviye araması oldu.

Nets Dwight Howard için nabız yoklarken Orlando'ya ilk olarak Lopez'i öneriyordu. Belki Memo hamlesi bu takasta değerlendirmek için yapılmıştır bunu zaman gösterecek. Eğer takas olmazsa D-Will ve Memo yine buluşmuş oldu. Ayrıca Netsin Kirilenko'ya da teklif götüreceği söyleniyor. Oldu olacak Jerry Slaon başa geöip Boozer'ı da alsınlar tam olsun...

Mehmet'in kariyer gecesinden bir hatırlatma


22 Aralık 2011

Bennet Cantu : 76 Fenerbahçe Ülker : 83 Grup Liderliği Geldi !!!

Bennet Cantu karşısına kaptan Ömer Onan'dan yoksun çıktı Fenerbahçe. Koç Neven Spahija Ukic - Bogdanovic - Preldzic - Gist - Vidmar 5iyle başladı maça. Maçın ilk dakikalarında 5-0'lık Cantu serisi gelse de Fenerbahçe 10-0'lık seri ile önde fırlamayı başardı. Daha sonra da fark kapanmadan +-3 sayılık farklarla 31-31 beraberlikle devreye girildi.

Cantu ilk yarıda iç dış dengesini oldukça iyi sağladı. Yaşlı kurt Marconato'dan gelen 10 sayı onları bu anlamda olumlu etkiledi. Micov'un ise 2si hücum 5 rebound çekmesi ilk yarıda fark yaratan istatistiklerden bir tanesi. Fenerbahçe'de ise Jerrells çok verimli oynamasa da istekli başladı maça ve tutuk görüntüsünden uzaktı. Özellikle baskılı guard savunmasını beğendim. Kaya Peker 4 numarada oynadığı zaman Micov girene kadar fark yarattı ancak Micov'un hareketli oyunu Kaya'ya 3. faulünü aldırdı ve oyundan düşürdü. Kaya bu faulleri yaptığında 5 numarada oynuyordu. Oğuz'dan zaman zaman katkı alan Spahija'nın 5 numara katkısından vazgeçmesi bana göre ciddi bir hata. Oğuz'dan sonra mutlak suretle Vidmar ile devam etmeliydi koç. Emir'in 7 sayı 3 asisti öne çıkıyor. Bence bu maçta savunma ve hücum anlamında ideal 5'te kısalar Jerrells - Tomas - Emir şeklinde oluşmalı. Bu 3lü hem topa yön vermesi hem baskı hem de delicilik ve şut olarak birbirini tamamlayan dış saha oyuncularından oluşuyor. Ukic'ten verim almamız çok zor bugün. Oğuz ve Vidmar etkili kullanılırsa korkulu rüya görmeyiz.

3. periyota çok hızlı başladı Bennet Cantu üstüste 3lüklerle tam istedikleri ritimde hücum ettiler. Ancak bu periyotta Roko Ukic neredeyse tek başına direndi. Fenerbahçe forması altında izlediğim en dominant çeyreği oynadı belki de. İlk yarı boyunca son saniye turnikesi dışında bir katkısı olmayan Ukic nihayet taşın altına elini soktu ve maçta kalmamızı sağladı.

3. periyot 22-22 eşitlikle 53-53 sona ererken son periyotta Fenerbahçe fırtınası esti. Tam 30 sayı bulduk son periyotta ki Cantu kendi evinde maç başına 60 sayı civarı yiyor sadece. Bunda en büyük pay Oğuz Savaş'ın oldu. Oğuz savunmada kırılma anında Shermadini'ye yaptığı etkili savunma dışında savunmada yokları oynadı. Son periyotta yakaladığımız 8-0'lık seri sonrası üstüste iki hatayla 6 sayı yememize sebep oldu. Ancak sövdüğüm her savunma sonrası Oğuz hücumdaki performansıyla aslanım koçum dememize sebep oldu. Maçı 21 sayı 6 reboundla tamamlayan Oğuz'a maç boyunca 7 faul yapıldığını da vurgulayalım.

Son periyotta fark yaratan etmenlerden birisi de Engin Atsür ve Bojan Bogdanovic'in etkili performansı oldu. Engin periyot başında üstüste 5 sayı atarken Bojan da maçın kırılma anlarında çizgide hata yapmadı üsüste kaydettiği 2 üç sayılık basketle de maçı getiren oyuncu oldu.

Ukic ve Bogdanovic ilk yarıda yokları oynarken 2. yarıda bu denli sorumluluk alıp takımı sırtlamaları ise benim pek beklemediğim bir hamle oldu. Umarım bu performansları istikrarlı hale gelir zira iki oyuncuda en büyük problem bu sene çeşitli nedenlerden dolayı istikrar.

James Gist'e ayrı bir pragraf açmak lazım. Maç boyunca toplam 3 atış kullandı 1/2 2 sayılık 0/1 3 sayılık isabetiyle oynadı. 2si hücum toplam 6 rebound çekti ancak asıl can alıcı istatistikleri 2 top çaldı 2 blok yaptı ve 3 asist yaptı. Savunmada bir kaç adam değişme hatası dışında (ki bunlar her takımda olur) aşırı yüksek konsantrasyonla oynadı atışları bozdu adamları box out etti her türlü savunmada pis iş olarak adlandırılan işi yaptı. Kısacası transfer edilme amacına uygun bir maç çıkardı. Bir de orta mesafeden biraz daha istikrarlı oynasa skor katkısı yapsa tadından yenmeyecek.

Emir Preldzic 9 sayı 6 rebound 5 asistle, Roko Ukic 17 sayı 3 rebound 2 asistle, Bojan Bogdanovic de 19 sayı 5 rebound 2 blokla yıldızlaştılar. 4 numaradan skor katkısı top 16 için şart. Hücum temposu daha yüksek olmak zorunda ve ikili oyun savunmamızın daha etkili olması lazım. Şimdilik gözüken sıkıntılar bunlar olsa da takımın çok mücadele ettiği takdire şayan bir durum.

İsmail Şenol ve İhsan Bayülgen maçlarda güzel bir ikili oldular. Daha önce çok beğenmediğim Bayülgen son maçlarda hem çok yerinde tespitler yapıyor hem de yerinde duygularla maçı heyecanlı bir hale getiriyor. Sanırım yanında Murat Kosova ya da Murat Murathanoğlu gibi tecrübeli isimlerin yanında pek rahat edemedi İsmail Şenol'la iyi anlaştılar bu açıdan.

Not: 9 sayı öndeyken son 24 saniye kala koç Spahija oyuncularda kazandık havasını görerek haklı ve yerinde bir mola aldı. Biraz dikkat çekti bu molada. Ancak cantu taraftarı ve takımı bunu bir saygısızlık olarak gördü koç oyuncuları yanına çağırmadı ve sahada bekletti taraftar da tepki gösterdi. Ancak burada kızılacak bir durum yok koçun hamlesi oldukça yerindeydi.

Bilbao'nun kazanması ile de grup liderliği geldi Top 16 da yolumuz açık olur inşallah

Derrick Rose 5 yıl daha Chicago'da


NBA'de yeni Toplu iş sözleşmesi Big 3 gibi yeni oluşumların önlenmesi için çeşitli yenilikler getiriyor. Fırsat buldukça haber detaylarında bu yeniliklerden bahsediyorum. En çok göze çarpan konu ise özellikle süper yıldızların takım değiştirmeleri sign & trade yoluyla takas olmaları durumunda normalde kendi takımlarından kazanacakları paradan yılda 2-3 milyon dolar daha az para kazanmlarını sağlayan değişiklik olarak göze çarpıyor. BUnun detaylı açıklamasını CP3'ün neden New York'a gidemeyeceği konusunda bir kaç hafta önce yazdığım yazıda anlatmıştım nitekim daha Lakers devreye girmemişken herkes CP3'ün New York Knicks'e takas olacağını konuşurken bunun matematiksel olarak imkansıza yakın bir sonuç olduğunun altını çizmiştim.

Velasıl kelam konuya geri dönecek olursak geçtiğimiz sezonun MVP'si Derrick Rose 5 yıl daha Chicago'da kalacağını duyurdu sözleşme tutarı 5 yıl için 94.8 Milyon $. Rose yeni TİS nedeniyle normalde kazanacağından daha fazla kazanacak. Eski sözleşmeye göre 5 yılda 83 civarı bir sözleşmeye imza atabilecekken yeni kural değişiklikleri ile 95 milyona yakın bir rakama anlaşma imzaladı. Haberin üstünde durma gerekçem bundan sonra süper yıldız takaslarının mevcut takımlara tanınan maddi avantajlar nedeniyle çok nadir görülecek olmasıdır.

Beşiktaş Milangaz Carlos Arroyo ile anlaştı


Engin Ataman da twitter hesabından bu transfer ile ilgilendiklerini duyurmuştu. Beşiktaş yıllar önce gelen ve beklentilerin çok üstünde bir katkı yapan Larry Ayuso'dan sonra Porto Riko'lu bir yıldız basketbolcu olan NBA patentli Carlos Arroyo ile anlaşma sağladı.

Bu transferin neticelenmesini bekliyordum zira Arroyo NBA'den sözleşme bekliyordu ancak kendisine ciddi bir talip çıkmadı. Beşiktaş da bu transfer için ilk bastıran Avrupa kulübü o nedenle Arroyo'nun tercihi mantıklı oldu. Tek sorun zayıflayan savunması ve son 2 sezondur sıklıkla yaşadığı sakatlık problemleri. Yoksa şutörlüğüne kimsenin laf edeceği bir oyuncu değil.

Arroyo daha önce Avrupada Maccabi Tel Aviv ve Tau Ceramica formaları altında başarılı sezonlar geçirmişti.

21.12.2011 NBA Top 10

18 Aralık 2011

Arenas şampiyonluğa oynayan bir takımda oynayacak


Agent 0 Gilbert Arenas bir dönem NBA'i kasıp kavuran bir skor makinesıyken üsütüste ciddi sakatlıkları ve sorumsuz davranışları onun o Süper yıldız kariyerini bir anda istenmeyen adam kariyerine dönüştürdü.

Arenas şimdi kendisine bir takım arıyor ve gündemde Lakers, Heat ya da Knicks'den bir tanesi var. Geçtiğimiz sezonu %40'ın altında şut yüzdesi ve %30'un altında üç sayılık yüzdesiyle tamamlayen Arenas'ı hangi takımın isteyebileceği daha da merak konusu.

Baron Davis Knicks ile anlaştı


Geçtiğimiz sezonu genç ve gelecek vaadeden LA takımı Clippers ile geçiren ve orada veteran oyuncu eksikliğinden biraz parlayan eski günlerindeki (Çok eski) gibi bir kaç umut ışığı performans sergileyen ve en önemlisi Blake Griffin'e yaptığı alley oop asistleri sayesinde öne çıkan bir oyuncu olmuştu Baron Davis.

Kendisi artık 32 yaşında ve NBA kariyeri yeteneğine göre oldukça sönük geçti diyebiliriz. Onun her zaman sinema yapımcılığı merakı basketbolun önüne geçti ve bu yüzden bir çok antremanı kaçırdığı yeterince basketbola ilgi duymadığı konuşuldu durdu. Cidden bir dönem Jason Kidd'lerle Steve Nash'lerle aynı kefeye konulan bir adamdı kendisi.

Sonuç olarak New York'un sisteminde kendisine bir yer bulacak ve nispeten faydalı olacaktır. Senelik veteran kontratı olarak da 2.5milyon $ alacağı düşünüldüğünde transferi mantıklı kılan da işin bu kısmı oluyor. Knicks Billups'ı serbest bırakarak 10 milyonun üzerinde kar elde etti ve sistemine daha uygun başka bir veteran oyun kurucu buldu. Mantıklı bir hamle

14 Aralık 2011

Orlando Magic Howard'ı göndermiyor !


Son 1 haftadır NBA'in gündemini Chris Paul'ün 2 kez veto yiyen takası ve Dwight Howard'ın hangi takıma gideceği kaplarken bu süreç içerisinde şanssız diz sakatlıkları yüzünden 27 yaşında basketbol kariyerini noktalayan Brandon Roy'un haberi ya da Dallas'a transfer olan Vince the prince Carter'ın haberi epey geri planda kaldı hatta duymayanlar bile oldu.

CP3 konusunda Lakers ısrarını sürdürürken CP3 de NBA yönetimine karşı dava açma tehtidinde bulunarak bu takas konusndaki ısrarcı olduklarını bir kez daha gösterdi. Lakers şimdi bu takasta rol oynayacak, Pau Gasol'u kadrosuna katacak 3. takım arayışına girdi. Bu takımın önceki takasta yer alan Houston olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Diğer çok konuşulan konu ise Dwight Howard'ın geleceği hakkında. Howard çok değil 200 gün sonra serbest oyuncu olacak ve Orlando Magic'in onu kadrosunda tutması neredeyse imkansız olacak. Bu nedenle takas senaryoları almış başını giderken bu takasta öne çıkan takımlar LA Lakers, Dallas Maverics, Chicago Bulls ve New Jersey Nets oldu. Chicago tarafı dün teklifte bulunmayacaklarını açıklarken daha önceden teklif götürüp bu teklifi kabul görmeyen LA Clippers da görüşmelerden çekildiğini duyurdu (zaten fazla da şansları yoktu). New Jersey ve LA Lakers arasında geçmesi beklenen yarışta süpriz gelişme Orlando cephesinden geldi ve bugün Allstar pivotlarının takımda kalacağını açıkladılar.

Açıklamanın daha da ilginç yanı sezon sonuna kadar da Howardla devam edeceklerini açıklamaları oldu. Yani sezon sonunda bir hiç karşılığında da takımın en önemli oyuncusunu kaybedebilecekler. Bu riske sahipler.

Tabi ileriki günler asıl amaçlarını ortaya koyacak Denver'ın geçen sene Carmelo takasındaki bekle ve teklif yükselsin taktiğini kullanıyor olmaları bana daha olası geliyor.

8 Aralık 2011

Lakers Forever ! LA Lakers yeni sezon tanıtım filmi

SLUC Nancy 53 - Fenerbahçe Ülker 73.. Takımın formu yükseliyor

Fenerbahçe zor bir deplasmanı umduğundan kolay kazandı. Özellikle atletik yapılı oyuncuları bol olan Fransız takımlarına karşı rebound konusunda geçtiğimiz yıllarda çok sıkıntı çeken Fenerbahçe bu sefer o hataya düşmedi ve maç boyunca çeşitli konularda konsantrasyon kaybı yaşasa da reboundlara yüksek konsantrasyonla yaklaştı ve baştan sona önde götürdüğü maçı 3. periyodun son 2 dakikasında yaptığı atakla farkı da açarak kazanmasını bildi.

Takımın formu gün geçtikçe yukarı doğru artıyor ve artık oyuncuların çeşitli rolleri de oturmaya başladı. Mesela maçlara Bojan Bogdanovic üzerinden setlerle başlıyoruz genelde geçtiğimiz sezonda mesela kaptanı çok kullanırdık maçın başında şimdi ise onu daha ekonomik kullanıyoruz. Keza Vidmar'a da top iniyor Ukic sırtı dönük top alıyor. İlk 5 dakikada Bojan üzerine kurulu en az 4 set oynuyoruz oyuncu da bunun bilincinde rahatlığında oynuyor. Pota altının maden olduğunu artık anladık iç dış dengesine sahip bir takım olduğumuzdan toplar daha çok içeri giriyor bu artı yanlar var.

Nancy ise Fenerbahçe seviyesinde bir takım değil kesinlikle. Özellikle Nicolas Batum gittikten sonra epey güç kaybettiler. Ben nasıl geçen sene Fransa ligini kazandıklarını halen daha anlamış değilim. Güçlü yanlarını bu maçta da hiç gösteremediler maça tutundukları 20-25 dakikalık sürede hep ekstra katkılarla iş yaptılar. Savunmada biraz istekliler o kadar.

İstanbul'daki maçta 15 asist yapan Linehan'ı bu maçta durdurunca pek de hücum varyasyonları kalmadı ikili oyunlarda savunma gayet iyi iş yaptı. Linehan da 4 asist 2 top kaybıyla kötü bir grafik çizdi.

Fenerbahçe de ise forvetler oldukça etkiliydiler. James Gist gerek savunmada (yine 1-2 konsantrasyon kaybı hariç) gayet başarılıydı. Spekteküler blokları ve takip smaçları ise seç beğen TOP10'a koy kıvamındaydı. Özellikle Nancy hızlı hücumunda geriden gelerek Moerman'ı bloklaması harikaydı. Aynı derecede kaçan bir turnike sonrası harika bir takip smacı da seyir zevki güzel bir hareketti. Sezar'ın hakkını Sezar'a verelim aynı zamanda Akıngbala'nın Gist'e yaptığı blok da maçın güzel hareketleri arasında yer aldı.

Bu maçta en önemli özellik Spahija'nın 4 kısaya dönmemesi oldu. Hatta bu maçta da epey bir süre 2 oyun kurucuyu yanyana oynattı ancak 4 kısaya dönmemesi benim açımdam olumlu bir hamle oldu. Gist zaten maçın yıldızıydı ayrıca Kaya da epey iyi performans sergiledi. Oyun kurucular yanyana oynayınca Jerrells da ikinci yarı kendine geldi ve harika oynadı. Eksik kalan katkı için Ukic ve pivotları söyleyebiliriz. Hoş Vidmar gene yüksek yüzdeyle 6 sayı attı ancak Oğuz etkisizdi.

James Gist 16 sayıyla takımın en skorer oyuncusu olurken Bojan ve Curtis de 14er sayı buldular. Kaya'nın 6 sayı 7 reboundu ile Gist'in 2 asisti Emir'in 4 sayı 4 rebound 5 asisti de göze çarpan diğer rakamlar. Ancak en can alıcı nokta Curtis Jerrells ve Roko Ukic'in toplamda 11 rebound almış olmaları. Bu nokta belki de maçı getiren ana unsur oldu. Maça biraz daha tutunabilseydi Nancy direnci artacak ve son periyotta Fenerbahçe'nin işi zorlaşacaktı.

Cantu'nun kazanması Bilbao'nun safdışı kalması açısından belki de olumlu oldu. İstanbul'a çok stresli bir maç için gelecekler ve kazanmaslarını zor görüyorum. 33:23 ile kaptana biraz fazla yüklenmiş Spahija bu maçlarda artık Engin'in sahada olması lazım tecrübeli bir oyuncu sırıtacağını zannetmiyorum.

Yarın Olympiacos'un kazanması bence grup liderliğini Fenerbahçe'ye getirir. Fenerbahçe ve Cantu 5-4 durumdayken Son maç öncesi Caja 4-3 Oly ise 3-4 le takipte.

4 Aralık 2011

Fenerbahçe Ülker 77 - Erdemir 60 Oğuz Savaş'ın kariyer gecesi !

Fenerbahçe Ülker maça çok hızlı başladı. Açıkçası ben bu kadarını beklemiyordum. Son 2 haftada önce Derron Williams'lı Beşiktaş Milangaz'ı ardından da kendi evinde Türk Telekom'u farklı geçen Erdemir Olympiacos maçı sonrası Fenerbahçe için ciddi bir rakip olarak göze çarpıyordu.

Ancak bu sezon ilk defa maç başından sonuna kadar doğru bir basketbol vardı sahada. İlk periyotta Fenerbahçe boyalı alandan 7 basket buldu. Top sürekli paylaşıldı ve pota altına iyi paslar verildi. Bu ikinci periyotta da devam etti. Bir ara sadece Curtis Jerrells üstüste 3 hücumda kötü tercih ya da boş şut kaçırıp bir de top kaybı yapınca momentum Erdemir lehine geçti o da kısa sürdü Jerrells savunmayı delip attığı turnike ile 5-0'lık Erdemir serisine dur dedi daha sonra da kenara geldi. Ukic ise geçen seneki Ukic standartlarında oldukça verimli basketbol oynuyor. Takım paslaşıyor set tempoları inanılmaz yükselmiş durumda. Uzunlar boyalı alanda paslaşıyor bu da zaten kısa olan Erdemir'in guardını her geçen dakika biraz daha düşürdü.

Savunma kısmına gelecek olursak öncelikle Oğuz Savaş'tan başlamak lazım. Gerçekten bu sezon kariyerinde beklenen atılımı yapacak galiba Oğuz. Bunun asıl nedeni savunmadaki konsantrasyonu. Önce Caner Ercan'a çok güzel bir blok yaptı. Daha sonra da bir kaç pozisyon üstüste Wesson'ı oldukça iyi savundu sayı şansı vermedi. Yardım savunmasında bile hızlı ve düzgün yer aldı. Reboundları da oldukça istekli çekti. Bir tek hatası Robinson'ın 2. şans sayısına izin vermesi oldu orada ufak bir konsantrasyon kaybı yaşadı ancak onun dışında hatasızdı. Uzunlar formda olunca savunma daha kolay yapılıyor.

Dış adamlarsa pek fazla kasmadılar Erdemir ilk yarıda 1 top kaybıyla oynarken Fenerbahçe de sadece 3 top kaybetti ilk yarıda. İlk yarıdaki 9 asist de Fenerbahçe açısından oldukça olumlu. İlk yarının yıldızı ise şut kaçırmadan 17 sayı 5 rebound 1 blokla oynayan Oğuz Savaş oldu. Fenerbahçe faullerde takım halinde ilk yarıda 14/15 isabet buldu. Oğuz ayrıca Ray Wesson'ı 0/4 şut isabetiyle 0 sayıda tuttu ilk yarıda (Wesson'ın Fenerbahçe maçlarında kariyer sayı ortalaması 20 falandır herhalde)

3. periyoda Erdemir mentalite değişikliğiyle ve Robinson üzerinden oyanan setlerle başladı. Robinson'un üstüste 2 3lüğü farkı biraz da olsa eritti. Erdemir özellikle savunmada sertleşerek oynadı içeri çok gömüldü ve Fenerbahçe'nin ilk yarıdaki %77 olan 2 sayılık atış yüzdesini onları potadan uzaklaştırmaya çalışarak düşürmeyi amaçladı. Periyod sonuna kadar iyi oynayan Erdemir karşısında koç Spahija Oğuz ve Kaya'yı aynı anda sahaya sürerek maçı getiren hamleyi yaptı.

Son çeyrekte ise Erdemir ara ara parlasa da Fenerbahçe oyun disiplininden kopmadı. Bojan biraz tutuktu maçta ona uygun güzel pozisyon hazırlanması gerekiyordu bu konuda pek başarılı olunamadı. Bojan da öyle bir oyuncu ki 2 hücumdan 1inde eline top değmedi mi mental olarak oyundan düşmeye başlıyor. Bu konuda yeteneklerini daha iyi sahaya yansıtabilmesi için onun üzerinden de setler uygulanmalı.

Fenerbahçe'nin en büyük sıkıntısı ise bu sene 3 sayılık yüzdesi. Geçtiğimiz yıllarda yağmur gibi 3lük atan takım bu sene nedense bu konuda oldukça sıkıntı çekiyor. Engin ve Bojan 0/7 boş 3lük attılar. Eli bu denli düzgün iki oyuncudan beklenmeyecek bir performans. Bu da Erdemir'in içeri gömülüp oyuna ortak olmasına yardım etti. Maç sonunda Fenerbahçe'nin 7 Erdemir'in se 8 top kaybı vardı.

Maçın yıldızı 21 sayı 9 rebound, 7/8 saha içi, 7/7 faul atışıyla oynayan ayrıca 2 asist 2 blok yapan Oğuz Savaş oldu.

1 Aralık 2011

Fenerbahçe Ülker 86 - Olympiacos 70 Oyun kurucun kadar konuş !!

Bu sene bu cümleyi hele ki playofflar başlayana kadar Fenerbahçe için olumlu anlamda kullanacağım hiç aklıma gelmezdi. Şimdiye kadar Ukic üstüste gelen sakatlıkların mental bocalamasını yaşarken, Jerrells ise olmadığı bir oyuncu pozisyonunda adeta sudan çıkmış balık gibiydi. Olympiacos cephesine baktığımızda ise rakibin en güçlü yanı olarak pick and roll hücumlarını iyi oynayan ve delici özellikli iki guardı örnek gösterilebilirdi.

Sonuç elbette herkesi memnun etti bir o kadar da şaşırttı. Ukic ve Jerrells sahada her şeyi yaptılar. Sadece skor üretmediler. Ukic 16 Jerrells 17 sayı attı ancak takımın isabet bulduğu 3 üç sayılık baskette de bu iki oyuncunun imzası vardı. Takımın yaptığı toplam 11 asistin (ki hala çok az) 7 tanesine bu 2 oyuncu imza attı. Jerrells 23 Ukic 27 dakika sahada kaldı ve hep savunma katkısı verdiler. Hele ki Jerrells'ın savunması Spanoulis'e yaptığı baskı ve yaptığı 1 blok muazzamdı.

Uzun oyuncu sıkıntısı çeken takım için ilginç bir istatistik vereceğim. Vidmar, Kaya ve Oğuz sırasıyla 11, 10 ve 15 dakika sahada kaldılar. Maçın büyük bir bölümünde Olympiacos'un 5 kısa tercihine karşılık verdik. Özellikle de son çeyrekte. Bu da bize başarıyı getirdi. Oğuz Savaş'ı artık çözüyorum yavaş yavaş. İyi yanları var 15 dakikada 9 sayı attı ki güzel rakam.. Ancak Oğuz mücadeleci, topu yere indirdiği anda çabukluğunu kullanan "atik" bir oyuncuyla karşı karşıya kalırsa çok yıpranıyor. Oyun kurucuların takımı bu açıdan daha iyi oynatması lazım.

Son periyot farkı getirdi 27-14 ile maçı kopardık. Ancak halen daha her şey rayına oturmadı. Emir'in ciddi şut katkısı vermesi lazım Vidmar'ın daha az faul yapması Gist'in de oyun içinde iniş çıkışları yaşamaması lazım. 33 dakika oynayan Spanoulis'i 7 sayıda tutmak başarı ancak son 4 dakikaya kadar maçı koparamamak da önemli bir detay. Seyirci maçı aldı 14.300 seyirciye helal olsun güzel bir atmosfer vardı. Sadece 2. periyotta futbol seyircisi olarak tahmin ettiğim bir güruh ısrarla aynı monoton tezahüratı yaptı o dönemde de fark 10 sayıda 3 sayıya indi...

Son sözüm Thabo Sefelhosa'ya. Müthiş bir oyuncu olduğunu ispatladı gerçekten. Ben bu kadarını beklemiyordum hatta gelmesini eleştirip karşı çıkmıştım. (Çok katkı verdi belki ancak karşı çıkma noktam Emir açısından olumsuzluktu bu tezimi de savunurum Thabo yüzünden Emir geri gitti) neyse sonuç itibariyle formasının hakkını sonuna kadar veren son maçında bile yerden yere atlayan kaptanını sakinleştirmeye çalışan teknik yemesin diye bir oyuncuya şapka çıkartırım. NBA'de zaten sempatim vardı Oklahoma City Thunder'a artık tam anlamıyla destekler oldum.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Fenerbahçe Ülker (74) Köşeyazıları (70) nba (66) Fenerbahçe (62) Euroleague (55) TBL (50) Emir Preldzic (23) Anadolu Efes (20) Transfer (19) Bojan Bogdanovic (17) ACB (15) Avrupa (15) EuroBasket2011 (14) James Gist (14) Türkiye (14) Ömer Onan (14) Oğuz Savaş (12) Pınar Karşıyaka (12) Roko Ukic (12) lokavt (12) Diğer (10) Barcelona (9) Beşiktaş (9) CSKA Moskova (9) Türk Telekom (9) Bo McCalebb (8) Caja Laboral (8) Curtis Jerrells (8) Maccabi Tel Aviv (8) Olympiacos (8) Real Madrid (8) Andrei Kirilenko (7) Beşiktaş Milangaz (7) Eurochallenge (7) Gasper Vidmar (7) Hidayet Türkoğlu (7) LA Lakers (7) Mike Batiste (7) Montepaschi Siena (7) Panathinaikos (7) Euro 2011 (6) Fransa (6) Galatasaray Medical Park (6) Mirsad Türkcan (6) Neven Spahija (6) Romain Sato (6) Unicaja Malaga (6) Union Olimpija (6) Bennet Cantu (5) Can Maxim Mutaf (5) David Andersen (5) Engin Atsür (5) Ersan İlyasova (5) Gianluca Basile (5) Kaya Peker (5) Luka Zoric (5) Marcelinho Huertas (5) Mersin BŞB (5) New York Knicks (5) Shaquille O'neal (5) Sırbistan (5) TNT (5) Almanya (4) Antalya Büyükşehir Belediye (4) Bilbao Basket (4) Derron Williams (4) Dwight Howard (4) Jordan Farmar (4) Kevin Durant (4) Litvanya (4) Mehmet Okur (4) New Jersey Nets (4) Oklahoma City Thunder (4) Olin Edirne (4) Shaq (4) Shaqtin' A Fool (4) TOFAŞ (4) Thabo Sefolosha (4) Valencia (4) Vassilis Spanoulis (4) Yunanistan (4) Zalgiris Kaunas (4) İlkan Karaman (4) İspanya (4) A Milli Basketbol Takımı (3) A1 (3) Aliağa Petkim (3) Bandırma Banvit (3) Barış Ermiş (3) Belgacom Spirou (3) CBA (3) CP3 (3) D'or Fischer (3) Erdemir (3) Furkan Aldemir (3) Jeremy Pargo (3) KK Zagreb (3) Kobe Bryant (3) Maccabi Haifa (3) Marc Gasol (3) Miami Heat (3) Milos Teodosic (3) Minnesota Timberwolves (3) Mirza Teletovic (3) Nemenja Bjelica (3) New Orleans Hornets (3) Orhun Ene (3) Orlando Magic (3) Portland Trail Blazers (3) San Antonio Spurs (3) Serie A (3) Spor Toto World Cup 10 (3) TB2L (3) Tiago Splitter (3) Unics Kazan (3) Vlado Ilievski (3) 2013/14 (2) Alexey Shved (2) Allstar (2) Andrew Bynum (2) Antbirlik Antalya (2) BC Khimki (2) Berkay Candan (2) Birkan Batuk (2) Bornova Belediye (2) Brose Baskets (2) Chicago Bulls (2) Chris Paul (2) Dallas Mavericks (2) Damir Mulaomerovic (2) Dimitrios Diamantidis (2) Dirk Nowitzki (2) EA Milano (2) Elias Zouros (2) Emir Predzic (2) Enes Kanter (2) Erman Kunter (2) Etha Engomi (2) EuroBasket2013 (2) FIBA (2) Galatasaray (2) Georgios Printezis (2) Gerald Fitch Joel Freeland (2) Hacettepe Üniversitesi (2) Hakan Demir (2) Hakan Demirel (2) Henry Domercant (2) Houston Rockets (2) Hırvatistan (2) Ioannis Bourousis (2) Jaycee Carrol (2) Jovo Stanojevic (2) Kenan Sipahi (2) Kyle Hines (2) Lietuvos Rytas (2) Linas Kleiza (2) Manu Ginobili (2) Marcelus Kemp (2) Marcus Slaughter (2) Mire Chatman (2) Mustafa Abi (2) Nenad Krstic (2) Nicolas Batum (2) Omri Casspi (2) Partizan (2) Pau Gasol (2) Phoenix Suns (2) Rudy Fernandez (2) Rusya (2) SLUC Nancy (2) Sacremento Kings (2) Salary Cap (2) Sean May (2) Semih Erden (2) Serge Ibaka (2) Sinan Güler (2) Slovenya (2) Sofocles Schortsianitis (2) Soft Cap (2) Sonny Weems (2) TED Ankara Kolejliler (2) Terrence Kinsey (2) Theodoros Papaloukas (2) Trabzonspor (2) Tracy McGrady (2) Ufuk Sarıca (2) Utah Jazz (2) Web Sitesi (2) Zeljko Obradovic (2) Zoran Erceg (2) agent (2) arenas (2) efes (2) gilbert (2) kevin (2) pilsen (2) trade (2) ukrayna (2) washington (2) wizards (2) zero (2) Ömer Aşık (2) İsrail Ligi (2) 1988 Olimpiyat Oyunları (1) 2002 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası (1) 2011 NBA Draft (1) 2012/13 (1) AC Green (1) AJ Milano (1) Aaron Jackson (1) Adecco Kupası (1) Adriyatik Ligi (1) Agent 0 (1) Al Collins (1) Aleks Maric (1) Aleksei Vzdyhalkin (1) Alex Raskovic (1) Ali Karadeniz (1) Altın Madalya (1) Andre Smith (1) Angelico Biella (1) Anthony Tucker (1) Antonis Fotsis (1) Antwain Barbour (1) Aris (1) Arjantin (1) Arturo Ortega (1) Arvydas Sabonis (1) Asseco Prokom (1) Audi (1) Avellino (1) Aydın Örs (1) BC Nizhny Novgorod (1) Bandırma Kırmızı (1) Banvit (1) Baron Davis (1) Barış Özcan (1) Basketball Fight (1) Basketbol (1) Baskonia (1) Bekir Yarangüme (1) Ben Gordon (1) Benetton Treviso (1) Big Sofo (1) Birsel Vardarlı (1) Blake Griffin (1) Boniface Ndong (1) Bosna Hersek (1) Bostjan Nachbar (1) Boston Celtics (1) Bradley Buckman (1) Brandon Bowdry (1) Brandon Jennings (1) Brandon Knight (1) Brian Boddicker (1) Brian Scalabrine (1) Brooklyn Nets (1) Bruesa (1) Byron Scott (1) CB Valladolid (1) CJ Miles (1) CS Bologna (1) Caleb Green (1) Call of Duty (1) Can Altıntığ (1) Caner Ercan (1) Carlos Arroyo (1) Carlos Delfino (1) Carmelo Anthony (1) Celebrate Basketball (1) Charles Smith (1) Cherkasy Monkeys (1) Cheshire Jets (1) Chris Dogles-Roberts (1) Chris Wright (1) Chuck Eidson (1) Cibona Zagreb (1) Collective Bargaining Agreement (1) Corey Maggete (1) Damir Mrsic (1) Danilo Gallinari (1) Darius Lavrinovic (1) Darius Washington (1) Darko Milicic (1) Denver Nuggets (1) Derrick Rose (1) Derrick Williams (1) Doğuş Balbay (1) Drazen Delipagic (1) Dripling (1) Dusko Savanovic (1) Dwyane Wade (1) Edwin (1) Efes Pilsen (1) Efthymios Rentzias (1) Ender Arslan (1) Erazem Lorbek (1) Erbil Eroğlu (1) Ergin Ataman (1) Erhan Yetim (1) Esteban Batista (1) FIBA Kadınlar Euroleague (1) Fanatik Basket (1) Film Tavsiye (1) Florentino Perez (1) Forest Whitaker (1) Forma Numaraları (1) Fuenlabrada (1) Gilbert Arenas (1) Goran Dragic (1) Grant Hill (1) Göksenin Köksal (1) Görkem Sönmez (1) Hapoel Migdal Jerusalem (1) Hazırlık Maçı (1) Hurricane Season (1) Hürriyet (1) Igor Rakocevic (1) Jacob Pullen (1) James Worthy (1) Jan Vesely (1) Jason Richardson (1) Jason Thompson (1) Joakhim Noah (1) Joey Dorsey (1) Jonas Valanciunas (1) Jonas Valenciunas (1) Josip Sesar (1) Kaan Üner (1) Kalin Lucas (1) Karadağ (1) Kareem Abdul Jabbar (1) Kaspars Kambala (1) Kasırga Sezonu (1) Kenneth Faried (1) Kepez Belediye (1) Kevin Seraphin (1) Kinder Bologno (1) Kirk Penney (1) Kostas Sloukas (1) Ksistof Lavrinovic (1) Kyrie Irving (1) Köşe (1) La Palma (1) Lamar Odom (1) Lamont Barnes (1) Larry Ayuso (1) Lazaros Papadopoulos (1) Lebron James (1) Leon Radosevic (1) Lisanslar (1) Louis Amundson (1) Lucas Gordon (1) Lucentum Alicante (1) Luol Deng (1) Lynn Greer (1) Magic Johnson (1) Makedonya (1) Malik Hairston (1) Mantas (1) Mapooro Cantu (1) Marcin Gortat (1) Marco Belinelli (1) Marcus Brown (1) Marcus Camby (1) Marijonas (1) Marijonas Petravicius (1) Mario Kasun (1) Marko Banic (1) Marko Keselj (1) Marko Popovic (1) Marko Tomas (1) Marreese Speights (1) Martynas Andriuskevicius (1) Martynas Gecevicius (1) Matt Howard (1) Matt Nielsen (1) Mehmet Arslan (1) Memphis Grizzlies (1) Mia (1) Michael Ignerski (1) Mike Miller (1) Milan Macvan (1) Milwaukee Bucks (1) Mirza Begic (1) Modern Warfare 3 (1) Multimedya (1) NBA 2K12 (1) NBA 2K13 (1) NBA2K14 (1) NCAA (1) Nate Robinson (1) Nathan Jawai (1) Nevriye Yılmaz (1) Nick Calathes (1) Nihat İziç (1) Nikola Pekovic (1) Ntv (1) Ntvspor (1) Oktay Mahmudi (1) Oktay Mahmuti (1) Omar Cook (1) Oyak Renault (1) PAOK (1) Pablo Prigioni (1) Pat Riley (1) Patrick Beverly (1) Patrick Mills (1) Pau Ribas (1) Paul Davis (1) Penny Taylor (1) Pepsi Caserta (1) Pero Antic (1) Pertev Öngüner (1) Phil Jackson (1) Philedelphia 76ers (1) Playoff (1) Polonya (1) Pops Mensah-Bonsu (1) Porto Riko (1) Radford Highlanders (1) Rajan Rondo (1) Ratko Varda (1) Ray Wesson (1) Reha Öz (1) Resmi şarkı (1) Ricky Rubio (1) Rimantas Kaukenas (1) Robert Javtokas (1) Roger Grimau (1) Ron Artest (1) Ronny Turiaf (1) Rucker Park (1) Russell Westbrook (1) STB Le Havre (1) Saras (1) Sasha Vujacic (1) Schaffartzik (1) Selçuk Üniversitesi (1) Serbest atış (1) Sergei Ibaka (1) Sergio Llull (1) Shane Battier (1) Shaqpedia (1) Shaun Stonerook (1) Simone Pianigiani (1) Stan Van Gundy (1) Stanco Barac (1) Streetball (1) TKBL (1) TOP 10 (1) Tarbes (1) Tau Ceramica (1) Taysaun Prince (1) Tenerife (1) Tidor Pleiss (1) Tony Parker (1) Toplu İş Sözleşmesi (1) Tornike Shengelia (1) Trailer (1) Ty Lawson (1) Tyler Smith (1) Tyus Edney (1) U19 (1) USSR (1) Ulker Sports Arena (1) Uruguay (1) Usain Bolt (1) VTB (1) Valentin Pastal (1) Vanoli Cremona (1) Vergi oranları (1) Victor Claver (1) Video (1) Virtus Bologna (1) Vlademir Stimac (1) Vladimir Romanov (1) Vladimir Veremeenko (1) Vladimiros Jankovic (1) Von Wafer (1) Washington Wizards (1) Will Solomon (1) Xavier Henry (1) YİĞİTER ULUĞ (1) ZZ Leiden (1) asist (1) ban (1) basketball (1) bobcats (1) bostjan (1) budivelnyk (1) bulls (1) ceza (1) charles (1) charlotte (1) chicago (1) childress (1) crittenton (1) dallas (1) david (1) dudley (1) dwight (1) el-amin (1) espn (1) gerald (1) hinrich (1) howard (1) howarrd (1) jameer (1) javaris (1) josh (1) khalid (1) kings (1) kirk (1) magic (1) martin (1) match (1) mavericks (1) mavs (1) mohammed (1) nachbar (1) nakavt (1) nazr (1) nelson (1) noah (1) olympiakos (1) orlando (1) over (1) pana (1) pick and roll (1) preston (1) ramunas (1) sacremento (1) seraphin (1) shumpert (1) silah (1) siskauskas (1) smith (1) stern (1) suspencion (1) telekom (1) time (1) turk (1) uzatma (1) wallace (1) Çetin Yılmaz (1) Ülker Sports Arena (1) İngiltere (1) İsrail (1) İtalya (1) İzmir (1) İçerik (1)